YUDEBBİRUL EMRE


YUDEBBİRUL EMRE (Secde suresi 5.ayet)Bütün mevcudatı O (ALLAH) düzenleyip yönetir.


Göklerde ve yerde bulunan bütün mahlukâtın işlerini, işini idare eden Odur. 
Gökyüzünden yeryüzüne kadar tüm işleri çekip çeviren, düzene koyan Odur. 
Kâinatın kaza ve kaderini tanzim eden Odur. Yeryüzünün kaza ve kaderini gökyüzünden indiren Odur. 
Yerdeki tüm varlıkların kaza ve kaderini takdir edip uygulamaya koyan Odur. Göklerden yere kadar hiçbir işi ihmal etmez O Allah. 
Yâni gökleri ve yeri yarattıktan sonra köşesine çekilen, Benden bu kadar, Ben yarattım ve işim bitti, bunlar benim işim değil, bundan sonra sizin dünyanıza da, âhiretinize de, hayatınıza da karışmam, dilediğiniz gibi yaşayın diyen değildir Allah. 
Göklerde ve yerde egemenliği, hükümranlığı devam edendir Rabbimiz. Yıldızları doğduran batıran, güneşi hareket ettiren, rüzgârları sevk eden, yağmurları yağdıran, geceyi gündüzü peş peşe getiren, çayırları çimenleri yeşerten, sararan yaprakları düşüren, insanların rızkını var eden, insanları doğduran öldüren yine Allah’tır. 
Göklerde ve yerde ne varsa, büyük küçük, bilinen bilinmeyen hepsini yaratan, hayatlarını sürdüren, düzenlerini koruyan Odur. 
Tüm varlıkların varlık yasalarını belirleyen Odur. 
Evet, gökten yere sürekli Rabbimizin hâkimiyeti, işleri düzenlemesi devam etmektedir. 

Ve Rabbimizin bu hâkimiyetine, bu işleri deruhte etmesine hiç kimsenin zerre kadar bir müdahale hakkı ve gücü yoktur. Herkes ve her şey Onun egemenliğine boyun bükmüştür. Melekler, cinler, peygamberler, velîler, sâlih kimseler kim olursa olsun Allah’ın gayb bilgisinden hiçbir bilgiye sahip değillerdir. Hiç kimsenin bir yetkisi yoktur bu konuda. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BİR KUDÜS ŞİİRİ

İftira İle İlgili Hadisler

ORUÇLA İLGİLİ AYET VE HADİSLER