AKRABA ZİYARETİ (SILA-İ RAHİM)


Sıla-i Rahim Nedir ve Nasıl Yapılmalıdır? 


Kişinin akraba ve yakınlarıyla alâkasını devam ettirmesi, onları koruyup gözetmesi, yani sıla-i rahimde bulunması, dînimizin çok önem verdiği esaslardan biridir. Hattâ, doğrudan îmanla alâkalı olan Sıla-i Rahim Ayet ve Hadisler ışığında bizlere hangi sorumlulukları yüklemektedir. ..

AYETLER
“Kendisi adına birbirinizden dilekte bulunduğunuz Allah’tan ve akrabanın haklarına riayetsizlikten de sakının.”[1]


“Onlar öyle kimselerdir ki, söz verip andlaştıktan sonra Allah'a verdikleri sözü bozarlar. Allah'ın birleştirmesini emrettiği şeyi (iman ve akrabalık bağlarını) keserler ve yeryüzünde bozgunculuk yaparlar. İşte zarara 
uğrayanlar onlardır.”[2]

Allah’ın birleştirilmesini emrettiğini ayıranlar “Akrabalık bağını kesenler ve yeryüzünde bozgunculuk yapanlar, işte lânet onlara ve kötü yurt onlaradır.”[3]
[1] - Nisa/1[2] - Bakara/27
[3] - Ra’d/25

°°°°
Yüce Dinimiz İslam, kuran ve hadisler ışığında çok önem verdiği konulardan biri de sıla-i rahim dir. Sıla-i rahim, akrabalar, yakınlar arasındaki bağı ve iletişimi sağlam tutmak bu ilişkileri koparmamaktır. Akrabalık ilişkilerinin iyi ve güçlü olması için, karşılıklı saygı sevgi ve herkesin dayanışma içinde olmasını gerektirir.

Rahm, kelime anlamı rahmet'ten gelir; rahmet, "acımak", ”merhamet etmek” "şefkat duymak" manalarını içerir.. Akrabalık, hısımlık, yakınlık, kuvvet, gibi farklı kelimelerle dile getirilen insani yakınlığı ifâde eder.

Sıla, bağ kurmak, ulaşmak, kavuşmak manasına gelir.
O halde sıla-i rahm, kısaca akrabalara kavuşmak, bağ ve iletişim kurmak manasına gelir. Yine şefkat, merhamet, yardım, görüşme, ziyaret gibi değişik mânaları sıla-i rahme izafe edilir. 


İçinde bulunduğumuz durum ve şartlara göre eğer uzaakta iseler mektup yazıp telefon etmek; yakında ise arada sırada görüşmek, yardımımıza muhtaçsa yardım etmek, hastaysa ziyaret etmek, bir meselesi varsa ilgilenmek; sevincinde paylaşıp tebrik etmek, üzüntüsünde teselli ve tâziyede bulunmak, hal hatır sormak, selam vermek vs. hepsi sıla-i rahm'e dâhildir.
Bütün bu sayılanlar akrabalar arasındaki mânevi bağları güçlendirir, akrabalar arasındaki sevgi, şefkat ve merhamet duygularını artırır, insanları bencillik, yalnızlık gibi kötü hislerden uzak tutar. 



°°°°
HADİSLER
Resulullah (s.a.v) şöyle buyurmuştur: “Üç kimse cennete giremez: Sürekli şarap içen kimse, sihire iman eden ve sıla-i rahimde bulunmayan kimse.”
Resulullah (sav) : "Nesebinizden sıla-i rahm yapacaklarınızı öğrenin. Zira sıla-i rahim akrabalarda sevgi, malda bolluk, ömürde uzamadır." Buyurmuşlardır.

Yine başka bir hadiste: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Fakirlere yapılan tasadduk bir sadakadır, ama zî-rahm'a (yani akrabaya) yapılan ikidir: Biri sıla-i rahim, diğeri sadaka." Buyurmuştur.

Hz. Peygamber gene bir hadisinde: Her Cuma gecesi insanoğlunun amelleri Allah'a arz olunur: Yalnız sıla-i rahimde bulunmayanların amelleri kabul olunmaz" (Ahmed b. Hanbel, Müsned)

Yine Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur:
" Allah'a ve ahiret gününe iman eden kimse akrabasını görüp gözetsin" (Buhari, İlim, 37; Müslim, İmam).


"Akrabalık, Arş'ta asılıdır. Der ki: "-Beni gözeteni Allah gözetsin; beni terk edeni Allah terk etsin" (Müslim, Birr ve Sıla);
"Akrabalık bağlarını kesip koparan kimse Cennete giremez" (Buhari, Edeb)

________________________________



Cenâb-ı Hakk’ın sıla-i rahimi ısrarla emretmesinde, insanların bildiği ve bilmediği pek çok hikmetler gizlidir. Bize düşen, Rabbimizin emrine cân u gönülden itaat ederek akrabalık bağlarımızı kuvvetlendirmek ve mükâfâtını yine O’ndan beklemektir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

BİR KUDÜS ŞİİRİ

İftira İle İlgili Hadisler

ORUÇLA İLGİLİ AYET VE HADİSLER